Zorgbudget voor ouderen met een zorgnood

Het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood heette vroeger de tegemoetkoming hulp aan bejaarden en wordt toegekend aan personen met een handicap van 65 jaar of ouder met een beperkt inkomen en gezondheidsproblemen. 

Voor meer informatie of de aanvraag kan u terecht bij het Zorgloket.

Voorwaarden

  • Een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood kan je ten vroegste aanvragen op de dag van je 65ste verjaardag.
  • Je moet minstens 7 punten behalen op de “schaal van zelfredzaamheid”. Die schaal meet de invloed van je handicap of gezondheidsprobleem op je dagelijkse leven. Artsen van de Directie-generaal Personen met een Handicap bepalen je punten en erkennen zo je gezondheidsprobleem als een handicap. Zij vragen medische informatie op bij je arts of specialist om je zelfredzaamheid te evalueren. Verwittig daarom je behandelend arts als je een aanvraag doet.
  • Je inkomen en dat van je gezin mag bepaalde grenzen niet overschrijden. Die grenzen hangen af van je gezinssamenstelling.
  • Je moet aangesloten zijn bij een zorgkas. Wie ouder is dan 25 betaalt daarvoor jaarlijks een solidaire zorgpremie. 
  • Je kan de het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood combineren met de andere zorgbudgettenvan de Vlaamse sociale bescherming. Je kan dit zorgbudget niet combineren met een inkomensvervangende tegemoetkoming of een integratietegemoetkoming.

Openingsuren en contact

Lokaal dienstencentrum EUREKA - Zorgloket

adres
J. De Ridderlaan 49
1780 Wemmel
tel.
02/462.18.10
e-mail
eureka@wemmel.be