Dit nieuwsbericht is niet actueel!

Vijf tips voor een staycation vol natuur!

Nu meer dan ooit een goed idee om de Brabantse Kouters te ontdekken!

Plan jij een vakantie in eigen streek? Je vindt in onze streek heel wat natuurparels. Een glooiend landschap met een kabbelend beekje, een mooie kapel of verscholen ijskelder, fruitbomen waarvan je mag smullen, natuur om in te spelen… Regionaal Landschap Brabantse Kouters (RLBK) neemt je graag mee op stap in het landschap.

  1. De benen strekken, een frisse neus halen… het doet deugd. Samen met Toerisme Vlaams-Brabant ontwikkelde RLBK het Wandelnetwerk Brabantse Kouters. Kaarten zijn te koop bij RLBK of de gemeente, maar ga op dit moment radicaal digitaal! Op de routeplanner van het Wandelnetwerk kan je zelf een wandeling uitstippelen door knooppunten te combineren of één van de suggestielussen uit te proberen. Plan je route via www.brabantsekouters.be of download de app Wandelknooppunt op je smartphone en ga op ontdekking. Wemmel telt drie suggestieroutes. De Laermanswandeling (10,5 km) start aan het gemeentehuis van Wemmel, een kasteel uit de 17de eeuw. Je wandelt langs oude hoeves, de molen van Amelgem en door Beverbos. Ook de Beverboswandeling (5,6 km) maakt een lus door dat Beverbos. De bronnetjes met helder, kalkrijk water houden er de leemgrond drassig. Daardoor heeft het gebied een interessante vegetatie van onder meer gevlekte aronskelk, dotterbloem, gele lis, waterweegbree, egelskop en salomonszegel. Ook voor veel dieren is het een waar paradijs.
  2. Kinderen die buiten ravotten, zijn gelukkiger en bouwen spelenderwijs aan hun motoriek. Niets leuker dan je uitleven op speelheuvels, in wilgenhutten, over boomstammen lopen, een kamp bouwen in een speelbos… Alle speelbossen en speelnatuurplekken vind je op uitinvlaanderen.be. In de Wemmelse Motte kan je klauteren over stapstammen en bomen, schuilen in het wilgendorp, kampen bouwen in het bos of gewoon met je buik op de grond liggen om te speuren naar diertjes…. Misschien spot je wel de gouden sprinkhaan? Genoeg voor een dag vol avontuur! (Hou rekening met de coronamaatregelen die op het moment van je bezoek gelden.)
  3. Hebben je kinderen zin om bij te leren over natuur? Kijk op www.brabantsekouters.be onder Natuureducatie. Je kan er Natuuruitleenkoffers ontlenen of educatieve filmpjes bekijken. Zo leer je meer over bijen, vogels, het bos, … Bij de publicaties staan leuke knutseltips (nestmateriaalhouder, insectenhotel…) en je kan er zelfs koken met ‘onkruid’.
  4. Ken je goedgeplukt.be al? Deze website brengt eigenaars van hoogstamfruitbomen in contact met vrijwillige plukkers. De eigenaars van de boomgaard zetten er op welk fruit zij op overschot hebben. En zo kan jij aan een leuke activiteit ook veel lekkers overhouden.
  5. Wil je weten welk erfgoed er in jouw gemeente is? Kijk op inventaris.onroerenderfgoed.be en zoek op je gemeente. Je zal verbaasd zijn wat er allemaal te ontdekken valt. Regionaal Landschap Brabantse Kouters restaureert klein bouwkundig erfgoed in de regio en onderhoudt houtig erfgoed als dreven en markante bomen, samen met je gemeente, de provincie Vlaams-Brabant en lokale partners.

PS: Heb je na een vakantie vol natuur zin om van je eigen tuin ook een natuurparadijs te maken? Vol inheems plantgoed, zodat de biodiversiteit er boomt? Houd dan zeker behaagjetuin.be in het oog. Ontdek vanaf augustus al het aanbod. Van 1 september tot en met 31 oktober kan je dan online hoogstambomen, hoogstamfruitbomen, plantgoed voor hagen, heggen en houtkanten, klimplanten én wilgenpoten bestellen.

Zin om buiten te spelen? Ga eens op avontuur in speelparadijs de Wemmelse Motte (Hou rekening met de coronamaatregelen die gelden op het moment van jouw bezoek).

(copyright: RLBK)

Gepubliceerd op do 02 juli 2020
  • Logo RLBK
  • De Motte - (c) RLBK

Openingsuren en contact

Milieudienst

adres
Dr. H. Folletlaan 28
1780 Wemmel
tel.
02/462.05.60
fax
02/462.05.59
e-mail
omgeving@wemmel.be

Recyclagepark

adres
Tennisdreef 9
1780 Wemmel

Lees meer artikels over