Een aantrekkelijke woonomgeving moet voorzien in verschillende functies. Naast de hoofdfunctie wonen dienen natuurlijk ook functies als werken en ontspannen op een kwalitatieve manier geïntegreerd te worden.
- Analyseren en verfijnen van de huidige stedenbouwkundige regels. (= hoe moet en kan er gebouwd worden).
- In kaart brengen van de onbebouwde percelen binnen het juridisch aanbod en een strategie ontwikkelen om deze in te schakelen in het ruimtelijk beleid.
- Ontwikkelen van het juiste stedenbouwkundig instrument voor:
- het niet aansnijden van het bestaande woonuitbreidingsgebied (bijvoorbeeld het opstellen van een RUP open ruimte);
- het selectief verdichten in de kern en werken aan het ruimtelijk rendement/transitie van verkavelingen;
- Het kwalitatief afwerken van de bebouwingsrand in de kern i.f.v. van het verstreken van de open ruimte en/of het voorzien van kwalitatief woongebied.
- Sensibiliseren van inwoners en bouwheren in functie van duurzaam en klimaatrobuust bouwen. De gemeente zorgt voor het goede voorbeeld in haar eigen projecten.
- Ontwikkelen van strategie om de publieke ruimte verder gestalte te geven (bijvoorbeeld beeldkwaliteitsplan, plan publieke ruimte,..). De verschillende functies (rust, ontspanning, winkelen, vergroenen,…) van de publieke ruimte dienen geïntegreerd te worden.
- De gemeente gaat na waar ontharding kan plaatsvinden, zodat water een maximale grondinfiltratie kent. Hierbij kan gedacht worden aan een strenger handhavingsbeleid.