Bezienswaardigheden

Kasteel

Het huidige kasteel dateert uit 1649. In deze periode liet Filips Taye de versterkte middeleeuwse waterburcht ombouwen tot lustkasteel. Rond het kasteel ligt een pittoresk park met centraal een grote vijver, een restant van de vroegere kasteeltuin. Binnen in het kasteel is nog een gotische schoorsteen te zien, waarop het wapenschild van de familie Taye is aangebracht.

Het kasteel is gerangschikt als monument. Sinds 1938 doet het dienst als gemeentehuis.

Locatie: Dr. H. Folletlaan 28.

Pastorij

De pastorij van Wemmel is één van de mooiste pastorijen in Brabant, en werd eveneens als monument gerangschikt. Het gebouw werd in de 17de eeuw opgericht door de abdij van Grimbergen en vormde één geheel met het vroegere kasteelpark.

Momenteel biedt de pastorij onderdak aan de gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans.

De omringende tuinmuur of keermuur, beter gekend als de Laermansmuur, werd opgetrokken eind 18de- of begin 19de eeuw en gedeeltelijk hersteld omstreeks 1850.

Locatie: Dr. H. Folletlaan 24.

Sint-Servaaskerk

De laatgotische Sint-Servaaskerk steekt uit boven de oude kern van Wemmel. De kerk herbergt heel wat kunstschatten die herinneren aan de adellijke families Taye, Vander Noot en de Limburg Stirum.

Locatie: Steenweg op Merchtem 93.

Boerenhoven

Wemmel telt een aantal merkwaardige vierkantshoeven: het ‘Hof te Brackene’ aan de Reekbeek, het ‘Ronkelhof’ aan de Ronkel en het ‘Hof ten Obbergen’.

Locatie: Reekbeek, Ronkel en Obberg

Amelgemmolen

15de-eeuwse watermolen op de grens met Meise. Thans privéwoning.

Locatie: Bosch 160

Openingsuren en contact

adres
J. De Ridderlaan 49
1780 Wemmel
tel.
02/462.10.50
e-mail
vtw@wemmel.be