Vieren zonder vuurwerk

Overweeg je om zelf vuurwerk af te steken tijdens je eindejaarsfeestje? Bedenk dan eerst dat het overal verboden is sinds dit jaar. Het kan je dus een flinke boete kosten.

Maar er zijn nog veel redenen om het NIET te doen. De Vlaamse brandweerzones zetten ze graag even op een rijtje:

Verboden

De wetgeving is veranderd. Sinds 26 april 2019 is het overal verboden om vuurwerk af te steken en om wensballonnen op te laten. De gemeente kan beslissen om voor jou een uitzondering te maken, maar dan moet je dit ruim op tijd schriftelijk aanvragen. Heb je geen toestemming en steek je toch vuurwerk af? Dan kan je hiervoor een stevige GAS-boete krijgen.

Levensgevaarlijk

Zowel bij het afsteken als bij het oprapen van gebruikt vuurwerk kan je gewond raken. Volgens de cijfers van Stichting Brandwonden is het aantal ongevallen met lichamelijke letsels in 2018 meer dan verdubbeld ten opzichte van 2016, van 48 naar 108.
Meest getroffen lichaamsdelen zijn de ogen (32%), het aangezicht (26%) en (30%) handen en vingers.

Risico op brand

Zowel bij het afsteken van vuurwerk als bij het oplaten van wensballonnen is het risico op brand erg groot. Jouw wensballon kan op een woning, tuinhuis of brandbaar materiaal terecht komen, waar het heel wat schade kan veroorzaken.

Het veroorzaakt dierenleed

Dieren zijn heel gevoelig voor harde geluiden. Ze schrikken en panikeren. Zo zijn er elk jaar talrijke verhalen van honden die weglopen, paarden die uitbreken en op de openbare weg terechtkomen,… Vaak veroorzaken de panikerende dieren ook ongevallen in het verkeer.

Het belast de hulpdiensten

Telkens wanneer de hulpdiensten moeten uitrukken voor problemen rond vuurwerk, zijn ze niet beschikbaar voor andere noodgevallen.

Heel ongezond

De fijnstofconcentraties die zijn vastgesteld tijdens en net na afsteken van vuurwerk pieken ten opzichte van de normale waarden. Zeker voor mensen met gevoelige luchtwegen, zoals jonge kinderen, mensen met allergieën of astma, kan dit gevaarlijk zijn. (Bron: luchtmeetnet). Bovendien komt 90% van dat fijnstof op de bodem en in het riool terecht, en veroorzaakt het ook daar voor vervuiling.

Je kan het gratis elders bekijken

Je hoeft zelf niet te investeren in de aankoop van vuurwerk. Je kan beter naar een spektakelvuurwerk van een stad of gemeente te gaan, dan kost je dit niets.

Wij knallen zonder vuurwerk

Allemaal redenen genoeg om zelf geen vuurwerk af te steken, vinden de Vlaamse hulpverleningszones. Vandaar hun slogan “Wij knallen zonder vuurwerk, omdat we weten wat de gevolgen kunnen zijn.”

Maak er een leuk, feestelijk en vooral veilig eindejaar van. Onze allerbeste wensen voor het nieuwe jaar!

Gepubliceerd op ma 02 december 2019
  • Vuurwerk

Openingsuren en contact

Dienst integrale veiligheid

adres
Dries 77
1780 Wemmel
tel.
02/462.05.91
fax
02/462.05.19
e-mail
veiligheid@wemmel.be

Wijkkantoor lokale politie AMOW

adres
Dries 77
1780 Wemmel
tel.
02/456.84.70
fax
02/456.84.76
e-mail
wijkwemmel@amow.be