Maatregelen coronavirus

Hou je aan deze zes basisregels:

 1. Was en ontsmet je handen geregeld
 2. Doe je activiteiten liefst buiten
 3. Denk aan kwetsbare personen
 4. Hou minstens 1,5 meter afstand
 5. Beperk je nauwe contacten
 6. Volg de regels over bijeenkomsten

Algemene informatie

Op www.info-coronavirus.be en op de website van het crisiscentrum staat alle officiële en recente informatie over de coronacrisis en antwoorden op veel gestelde vragen.

Op de hoogte blijven van nieuwe maatregelen en verwittigd worden bij crisissituaties? Schrijf je in op BE-alert.

Heb je hulp nodig?

Update 22/01/2021

Het Overlegcomité nam volgende beslissingen:

Beperking van het internationale reisverkeer

Beperking niet-essentiële reizen

Verplaatsingen voor recreatief-toeristische doeleinden van en naar België zijn verboden van woensdag 27 januari tot maandag 1 maart 2021. Het reisverbod zal gecontroleerd worden, zowel voor het weg-, lucht-, zee- als voor het treinverkeer.

Wie zich vanuit en naar België verplaatst, moet in het bezit zijn van een verklaring op eer. Een modelformulier zal ter beschikking worden gesteld door de minister van Binnenlandse Zaken. De verklaring op eer moet gelinkt worden aan het Passenger Location Form en ondersteund worden door de nodige documenten.

Gedurende de periode van het verbod zijn enkel essentiële reizen toegelaten. Een overzicht van de reizen die worden toegelaten leest u op: https://crisiscentrum.be/nl/news/crisisbeheer/overlegcomite-beslist-tijdelijk-reisverbod-en-uitbreiding-isolatie

Reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika

Vanaf maandag 25 januari zullen alle reizigers die vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika naar België reizen tien dagen verplicht in quarantaine moeten gaan met een PCR-test op dag 1 en dag 7.

Dubbele test bij binnenkomst

Het Overlegcomité wenst dat elke niet-resident die naar België reist, naast de verplichte negatieve test voorafgaand aan het vertrek, bij aankomst in België nogmaals getest wordt. Dit kan met een PCR-test of een snelle antigeentest. Het Overlegcomité vraagt de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid, de Taskforce Testing en het COVID-commissariaat dit te concreet te maken.

Verlengde isolatie

Mensen die positief testen op COVID-19 zullen zich voortaan gedurende tien dagen moeten isoleren. Na een hoogrisicocontact of reis naar ons land blijft de duur van quarantaine tien dagen. Die duur kan worden ingekort tot minimum zeven dagen op voorwaarde van een negatief test die ten vroegste werd afgenomen zeven dagen na de blootstelling.

Perspectief voor niet-medische contactberoepen

In de huidige stand van de epidemie is een heropening van de niet-medische contactberoepen nog niet aangewezen. Een opening is ten vroegste mogelijk vanaf 13 februari, op voorwaarde dat de epidemiologische situatie verder gunstig evolueert. Het Overlegcomité zal deze situatie op 5 februari evalueren.

Een opening van de niet-medische contactberoepen kan bovendien enkel in geval van het strikt respecteren van de bestaande protocollen, aangevuld met een reeks extra maatregelen, zoals de verplichting van het maken van een afspraak, verplichte registratie, de klanten die buiten moeten wachten en de ramen en deuren die te allen tijde open moeten zijn.

Opgelet: extra, strenge maatregelen in Wemmel

 1. Mondmasker verplicht in de schoolomgevingen
 2. Samenscholingsverbod na 22u: max. 1 persoon
  • Dit geldt op het Wemmels grondgebied
  • Gezinsverband is geen samenscholing

Een overtreding van het lokale, strengere, samenscholingsverbod wordt bestraft met een gevangenisstraf van 8 dagen tot 3 maanden en met een geldboete van 26 euro tot 500 euro, of met één van die straffen alleen.

Vaccinatie

In december 2020 is België gestart met de vaccinatie tegen het coronavirus. Vaccinatie is vrijwillig en gratis voor elke burger. Meer informatie vind je op www.info-coronavirus.be of www.laatjevaccineren.be

Mondmasker

In de provincie Vlaams-Brabant blijft het verplicht om een mondmasker bij je te hebben als je de deur uitgaat. Het dragen van een mondmasker is verplicht in Vlaams-Brabant op bepaalde openbare plaatsen (markten, kermissen, evenementen, recyclageparken en alle voor publiek toegankelijke gebouwen), alsook voor toeschouwers bij sportactiviteiten. Voor kinderen jonger dan 12 jaar gelden deze verplichtingen niet.

Het is belangrijk om afstand te houden om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Is het niet mogelijk om 1,5 meter afstand te houden? Gebruik dan een mondmasker om elkaar te beschermen.

Coronalert

Je kan in de app stores Coronalert downloaden, het nieuwe instrument in de strijd tegen Covid-19. Coronalert is een gratis en eenvoudig te gebruiken mobiele app. De app waarschuwt je als je in nauw contact bent geweest met iemand die het virus heeft. Ook voor contacten die je niet persoonlijk kent. Coronalert draagt zo bij tot een snellere, krachtige contactopsporing.

Download nu

Gepubliceerd op do 21 januari 2021