Hoe zit contactonderzoek in elkaar?

Om te vermijden dat COVID-19 zich snel verspreidt onder de mensen, doet de Vlaamse overheid aan contactonderzoek. Wanneer iemand na klachten positief test, start het onderzoek.

Er wordt daarbij via telefoon of een huisbezoek (als telefonisch contact niet kan) nagegaan met wie de zieke persoon contact heeft gehad. Die contactpersonen worden vervolgens, ook via telefoon of huisbezoek, geïnformeerd dat ze in contact zijn geweest zijn met iemand die COVID-19 heeft. Zij krijgen daarbij het juiste advies. Zo kunnen ze zelf vermijden dat zij andere mensen uit hun omgeving ook ziek maken.

Er wordt steeds gewerkt met vaste nummers: T 02 214 19 19 of sms 8811. Het contactonderzoek gebeurt ook met het volste respect voor de privacy.

Dit wordt momenteel geproefdraaid, binnenkort wordt de contactopvolging opgeschaald. Een externe partner die de opdracht zal uitvoeren, werd ondertussen aangeduid.

Het blijft de bedoeling om contact zoveel mogelijk te beperken en de regels rond veilige afstand en handhygiëne te bewaren.

Meer info via https://www.zorg-en-gezondheid.be/per-domein/infectieziekten-en-vaccinaties/coronavirus/uitbraak-coronavirus-covid-19/contactonderzoek

Gepubliceerd op do 07 mei 2020