Wemmel deze winter opgenomen in afschakelplan

Als er deze winter een schaarste aan elektriciteit zou ontstaan in ons land, dan treedt het 'afschakelplan' van de federale overheid in werking. Dit jaar is ook Wemmel opgenomen in dat afschakelplan.

Concreet wil dit zeggen dat in een aantal straten mogelijk preventief de elektriciteit afgesloten kan worden bij schaarste.

8 zones

In het afschakelplan onderscheidt men 8 zones of schijven die zonder elektriciteit kunnen worden gezet. De ministers van Energie en Economie beslissen op de dag die een eventueel tekort voorafgaat, in welke gebieden de elektriciteitstoevoer wordt onderbroken om een algemene black-out te vermijden. In principe wordt slechts één schijf afgeschakeld, maar als het stroomtekort te groot wordt, kunnen er meerdere schijven betrokken zijn. Volgens het afschakelplan is Wemmel deels opgenomen in schijf 7 en schijf 6.

In schijf 7 : de straten : J. Bruyndonckxstraat, K. Van De Woestijnelaan, Steenweg op Merchtem en Rassel
In schijf 6 : de wijken Bouchout - Markt - Parklaan en omgeving.

De afschakeling van het elektriciteitsnet zal natuurlijk niet zomaar gebeuren. Wanneer men merkt dat er schaarste zal optreden, start de FOD Economie met een sensibilisatiecampagne. Aan de bevolking wordt dan eerst gevraagd om minder energie te verbruiken.

Noodplan

Komt het toch tot een afschakeling, dan heeft de gemeente Wemmel een noodplan klaar. Het gemeentebestuur zal dan zo snel mogelijk communiceren met de inwoners. Ze richt ook een opvangcentrum en een infopunt in.

Het opvangcentrum wordt ingericht in de turnzaal en refter van de Nederlandse Gemeenteschool (J. Vanden Broeckstraat 29). Dit is voor mensen die bij een stroomuitval in nood komen en elektriciteit nodig hebben. Bij een tijdelijke stroomonderbreking van een tweetal uur vragen we om thuis te blijven en er eventueel een gezellige avond van te maken.
Als het communicatienetwerk (telefoon of gsm) uitvalt, zet de gemeente extra patrouilles in en richt ze drie infopunten in:

  • Residentie Geurts: Prins Boudewijnlaan 12, 1780 Wemmel
  • Politiepost Wemmel: Dries 77, 1780 Wemmel
  • Het gemeentelijk administratief centrum: J. Vanden Broeckstraat 25, 1780 Wemmel

De brandweer, de technische dienst en de politie beschikken over een aantal noodstroomgeneratoren die desgevallend ingezet kunnen worden. Het coördinerend comité dat dan wordt samengeroepen zal bovendien de nodige maatregelen nemen zodat de veiligheid van de burgers gegarandeerd blijft.

Tips om energiezuiniger te leven, vind je hier: http://www.energiesparen.be/zuinig-met-energie

 

Gepubliceerd op vr 23 november 2018
  • 8939.jpg

Openingsuren en contact

Dienst patrimonium & mobiliteit

adres
J. Vanden Broeckstraat 25
1780 Wemmel
tel.
02/462.05.80
fax
02/462.05.89
e-mail
patmob@wemmel.be

Lees meer artikels over