Tankslag

Wemmel neemt deel aan de tankslag van Haviland. Dit is een collectieve sanering van stookolietanks die niet meer in gebruik zijn.

Staat er ergens in jouw tuin of kelder een oude mazouttank die je niet meer gebruikt? Dan moet je deze laten verwijderen of laten opvullen. Een lekkende tank veroorzaakt zware grondwater- en bodemverontreiniging. Zelfs een ‘lege’ tank kan nog tot 100 liter stookolie bevatten. Wie zijn tank niet meer gebruikt, is daarom wettelijk verplicht om hem te laten saneren nadat hij buiten gebruik is gesteld.

Wat moet je doen?

Bij het buiten gebruik stellen van een ondergrondse of bovengrondse stookolietank zorg je ervoor dat die niet opnieuw gebruikt kan worden, zonder daarom het risico op verontreiniging weg te nemen. Bij sanering verwijder je ook alle overgebleven stookolie en in het beste geval ook de tank. Als verwijdering van een ondergrondse tank door technische redenen niet mogelijk is, moet deze geledigd, gereinigd en opgevuld worden met een inert materiaal. Anders kan dit aanleiding geven tot grondwater- en bodemverontreiniging, wat tot veel grotere kosten leidt dan de kost van het verwijderen van de tank.

Groepsaankoop

De voordelen van een groepsaankoop/collectieve aanpak zijn:

  • gerichte informatieverstrekking naar de inwoners;
  • het bedingen van een betere prijs door ‘hoeveelheidsvoordeel’, maar rekening houdend met de kwaliteit;
  • het afsluiten van een persoonlijk contract tussen de particulier en de firma;
  • het aanbieden van ondersteuning en hulp. Dit verlaagt de drempel om de stap te zetten tot sanering.

Een stuurgroep met geïnteresseerde burgers, onder begeleiding van Haviland, vraagt offertes op en kiest de beste aannemer(s).

Heb je een mazouttank die je niet meer gebruikt? Meld je vóór vrijdag 1 juli 2022 geheel vrijblijvend aan via dit formulier: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=Y1axYUK6R0ahlI6kmQdAfpBbKVPCflNGj9_iKVBEnrZUNFM3WDExUEVJN1QxMlRUUUdIT0U0RE9HNy4u

Wanneer de aannemer(s) bekend zijn, ontvang je een offerte waarna je beslist of je effectief deelneemt of niet.

Meer info: aankoopdienst@wemmel.be

Gepubliceerd op di 08 februari 2022