Spreek je af met vrienden? Test jezelf op COVID-19

Binnenkort staan de feestdagen voor de deur. Wil je een feestje bouwen met vrienden of familie? Dit kan! Het is wel aangeraden om eerst een zelftest te doen, om zo jezelf en de anderen te beschermen.

Een zelftest kan je kopen bij de apotheek en zelf uitvoeren. Na 15 minuten heb je al het resultaat.

Welke testen zijn er? 

De klassieke test op COVID-19 gebeurt met een PCR-test. Dit is de meest betrouwbare test. Maar je moet wachten op het resultaat tot de testafname naar een labo is gestuurd en daar geanalyseerd is. Door zijn betrouwbaarheid is dit type test de standaard om te testen op COVID-19.

De sneltest is vergelijkbaar met een PCR-test. Ook hier zal een arts of apotheker een vrij lange neuswisser gebruiken. Aangezien de test niet doorgestuurd dient te worden naar een laboratorium heb je na ongeveer 15 minuten het resultaat.

Een zelftest is eigenlijk hetzelfde als een sneltest, alleen is de wisser veel minder lang waardoor je de test zelf kan uitvoeren. Bij een zelftest wordt de test ook niet opgestuurd naar het labo.

Zowel de zelftesten als de sneltesten zijn minder betrouwbaar dan de testen die in laboratoria (PCR-test) worden gedaan. Ze zullen de klassieke PCR-test niet vervangen maar hebben zeker een nut als extra verdedigingslijn.

Ga je op stap met vrienden? Doe dan vlug een zelftest! Het neemt maar 15 minuutjes van je tijd en zo help je mee de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Gepubliceerd op wo 01 december 2021