Dit nieuwsbericht is niet actueel!

Red je tuin en laat de blaadjes liggen

Het klimaat is onvoorspelbaar en dit voelen we in onze tuin. Het ene jaar is het te droog en het jaar er op is het te nat.

Onze lievelingsplanten hebben het moeilijk te verduren en we zijn gefrustreerd omdat we niet weten wat te doen. Hoe kan je daar in jouw eigen tuin verandering in brengen?

Bomen halen met hun wortels heel wat voedingsstoffen uit de lucht en de bodem. Deze verzamelen ze in hun vruchten, in de boom zelf en ook in de bladeren. Blaadjes zijn gratis meststoffen en voeden niet alleen de bodem maar ze zorgen er ook voor dat de bodem beter bestand is tegen extreem weer.

De bodem is een spons

De bodem kan je zien als een spons. Hoe donkerder de bodem is, hoe meer water ze kan vasthouden. In een bos zie en voel je duidelijk hoe gezond de grond is. Als je een mooie tuin wil, moeten we die bosgrond evenaren en dit doen we door net als in het bos de blaadjes simpelweg te laten liggen en meer bomen te planten. Het is er het ideale moment voor.

Over het algemeen mogen blaadjes overal blijven liggen en zorgen ze zo voor een natuurlijke beschermlaag tijdens koude wintertemperaturen. Blaadjes op verharde oppervlakten verwijder je het best om gladheid te voorkomen. Liggen er te veel op je gazon? Verpulver ze dan met je grasmaaier of doe aan tuinfitness en hark ze tussen je vaste planten, je struiken of in je moestuin.

Gratis meststoffen en een goedkopere waterrekening

Regenwormen zullen de gevallen blaadjes verkleinen en meenemen naar diepere bodemlagen waardoor je bodem gratis en voor niets bemest wordt.

Doe mee met de #laatzeliggen campagne en deel je mooiste bladfoto’s op https://www.facebook.com/laatzeliggen of Facebookpagina van de gemeente.

Gepubliceerd op di 09 november 2021